Про Сурожу Стерненко
-
Хочу одразу зазначити, що я абсолютно нічого не маю проти імені Сергій. Навпаки, мені подобається це ім’я, і я знаю багато чудових, видатних людей, яких звуть Сергіями. Але Стерненко — це саме СуРожа, з наголосом на другому складі, а не Сергій.
Сергій Вячеславович Стерненко — український громадський діяч, блогер і волонтер, народився 20 березня 1995 року в селі Садове, Одеська область. У минулому очолював одеський осередок «Правого сектору» та активно брав участь у громадських ініціативах.
Музична діяльність:
У юності Стерненко захоплювався реп-музикою та виконував композиції російською мовою. Згодом він назвав це «молодою дурістю», виправдовуючи свої тодішні вподобання.
Інцидент із нападом:
У 2018 році на Стерненка було здійснено три напади. Під час третього нападу 24 травня 2018 року він отримав ножове поранення та струс мозку. Один із нападників, Іван Кузнєцов, загинув.
Спочатку Стерненко заявляв, що смертельно поранив нападника власним ножем, який він раніше демонстрував у своїх відео, зазначаючи, що застосує його у разі нападу. Після інциденту ці відео було видалено. Пізніше, у ході слідства, він змінив свідчення, заявивши, що використовував ніж нападника. Це викликало підозри у правдивості його слів.
Судову справу за фактом вбивства було закрито у грудні 2023 року, і Стерненка не визнали винним у навмисному вбивстві.
Яскравий приклад кривосуддя.
Мій знайомий у результаті самооборони випадково вбив одного з трьох нападників. Він просто йшов увечері після дев’ятої години додому і нікого не чіпав. До нього причепилися троє п’яних: або випили замало й хотіли ще, а гроші закінчилися, або просто вирішили показати свою "богатирську силу". Але не на того натрапили — мій знайомий був майстром спорту з боксу. Зав’язалася бійка, один із нападників пропустив удар в голову, впав і вдарився головою об бордюр. Його друзі, перелякані, втекли, а мій знайомий залишився, щоб надати першу медичну допомогу і викликав швидку та поліцію.
У підсумку він отримав 15 років тюрми, хоча це могли класифікувати як ненавмисне вбивство. Але ні.
А чому Стерненка відпустили? Так, я розумію, що це був усього лише росіянин. Але ж це сталося не на лінії фронту, це відбулося в місті. Як я писав вище, Стерненко просто пішов на угоду з владою. Він виявився корисним дурником.
Ось так у нас у країні працює кривосуддя: одним закон, а іншим — усе за гроші та зв'язки.
Звинувачення у привласненні донатів:
Стерненка неодноразово звинувачували у можливому привласненні коштів, зібраних на благодійність. Публічно обговорювалися покупки дорогих речей та недостатня прозорість звітності. Попри те, що він запевняє у прозорості своїх зборів, Стерненко ніколи не надає достовірної інформації щодо зборів. Він не показує людям конкретних цифр і не звітує, скільки та на що було витрачено. Усе, що він пише, — це "ми закрили збір, ви такі молодці" і подібні загальні фрази.
Співпраця з Сергієм Притулою:
Стерненко проводив спільні благодійні збори із Сергієм Притулою. У публічному просторі звучали звинувачення у тому, що зібрані кошти використовувалися не за призначенням.
Сергій Стерненко разом із Сергієм Притулою неодноразово опинялися в центрі звинувачень у привласненні коштів, зібраних із донатів на допомогу українській армії. Розглянемо ключові випадки:
Викрадені гроші на "Байрактари"
У 2022 році під час масштабного збору коштів на турецькі ударні безпілотники "Байрактар" було зібрано кілька сотень мільйонів гривень. Проте компанія-виробник Baykar Makina заявила, що передасть безпілотники Україні безкоштовно, закликавши використати зібрані кошти для інших потреб.
Після цього Стерненко і Притула заявили, що зібрані кошти будуть використані для оренди супутника, який надасть розвідувальні дані. Однак:
- Жодних доказів оренди супутника надано не було.
- Фотографій або результатів роботи супутника теж не представлено.
Це викликало обурення серед людей, які дійшли висновку, що гроші просто привласнили, прикрившись благородними цілями.
Закупівля безпілотників за завищеними цінами
Пізніше Стерненко та Притула організували збір коштів на покупку безпілотників для ЗСУ. Було заявлено, що пристрої закуповуються за ціною 54 000 доларів США за одиницю, що викликало хвилю обурення, адже:
- Середня ринкова ціна аналогічних безпілотників становить близько 5 000 доларів США.
- На запитання про таку високу вартість вони відповіли, що закупівля здійснювалася оптом, але ця аргументація викликала ще більше питань, адже оптова ціна зазвичай нижча за роздрібну, а не навпаки.
Цей факт посилив підозри в тому, що значна частина зібраних коштів була привласнена.
Зв’язки з владою:
Деякі джерела стверджують, що Стерненко уклав негласну угоду з владою: він уникає критики державних структур та ділиться частиною коштів із донатів із високопосадовцями, зокрема через структури, пов’язані з Єрмаком. Це, ймовірно, пояснює його уникнення кримінального переслідування та мобілізації.
Чому Стерненко не критикує владу?
Попри заяви прихильників Стерненка, що він є опозиційним блогером, активістом та волонтером, виникає питання: коли він став «опозиціонером»? У його відео не знайти жодної критики влади за важливі проблеми: тарифи, проросійське оточення президента Зеленського чи дії Андрія Єрмака. Стерненко не критикує тих, хто його годує, і, очевидно, не бажає кусати руку, яка забезпечує йому комфортне життя.
Позування у військовій формі:
У лютому 2022 року Стерненко почав публікувати фотографії у військовій формі, а також відео, зроблені, за його словами, «на передовій». Однак через деякий час він раптово повернувся додому, і вся його «фронтова діяльність» припинилася. Складається враження, що у свідомості самого Стерненка війна закінчилася.
Ставлення до мобілізації:
Стерненко заявляв, що піде на фронт, якщо отримає повістку. Однак, отримавши повістку, він почав стверджувати, що зазнає переслідувань. У 2024 році його оголосили в розшук за неявку до військкомату, проте він сплатив штраф і пройшов медичну комісію. Конфлікт із військовими структурами може бути пов’язаний із недостатньою «віддачею» донатів на користь зацікавлених осіб.
Окуляри з простими скельцями
Сергій Стерненко став об’єктом обговорень через свої окуляри. У мережі користувачі помітили, що його окуляри носять виключно декоративний характер, оскільки:
- Під час поворотів голови Стерненка на відео в окулярах відсутнє характерне заломлення світла, яке мало б спостерігатися, якби лінзи дійсно мали діоптрії чи коригувальні властивості.
- Заломлення світла в лінзах обумовлене їх властивостями змінювати кут проходження світлових променів залежно від товщини та оптичної сили лінзи. Якщо ж скельця плоскі і не мають оптичної сили (нульові діоптрії), світло проходить через них без змін, створюючи ефект "чистого скла".
Ось так виглядає людина у справжніх окулярах.
Це Богдан Буткевич
А на цьому фото — Борис Тізенгаузен.
А ось так в окулярах виглядає Сурожа. Тепер порівняйте різницю: як заломлюється зображення у справжніх окулярах і чому цього ефекту немає в окулярах Стерненка.
У випадку Стерненка на його фотографіях і відео чітко видно, що зображення за межами окулярів не змінюється. Це свідчить про те, що його "окуляри" — декоративні та мають прості, плоскі скельця без оптичної сили.
Цей факт підтверджує, що окуляри використовуються Стерненком як аксесуар, а не для корекції зору, незважаючи на його заяви про інвалідність по зору.
Висновок:
Стерненко залишається суперечливою фігурою в українському суспільстві. Його діяльність супроводжується численними звинуваченнями у непрозорості фінансових операцій, маніпуляціях та співпраці з владою. Попри всі скандали, у багатьох залишається питання: чому люди з короткою пам’яттю готові сліпо захищати того, хто лише прикривається гучними титулами, але уникає будь-якої реальної відповідальності чи критики системи?
Бийцям на перемогу!
Ми прагнемо підтримати наших героїв, які борються на передовій за нашу свободу. Наша команда завжди стоїть на боці правди та підтримує тих, хто щиро служить своєму народу.
Гаманець для підтримки:
- USDT (TRC20): TU9iBj11UeLeb2XBytgC9zMTtRajM8rzQk
- BTC: 34owsJbHYAXvN9fX79FHfiHNkR11sWzg6r
Ми надаємо фінансову підтримку надійним волонтерським організаціям, які роблять усе можливе для допомоги нашим захисникам та постраждалим. Серед них:
- Справа Громад — активна громадська організація, яка працює на благо нашої країни та підтримує Збройні Сили України.
- 'Наш дім' — фонд, що активно надає військовим необхідні засоби та техніку для досягнення нашої спільної перемоги.
- Благодійний фонд Порошенка — Фонд активно підтримує українських військових, надаючи їм необхідні засоби та техніку для досягнення нашої спільної перемоги. Серед наданої допомоги — дрони, техніка, зброя, вантажівки, бензовози, прицільні комплекси та інше обладнання, необхідне для ефективного виконання бойових завдань.